Programa del curs 2011 i 2012

hi estem treballant, disculpeu les molèsties

 


TOT EL PROGRAMA AMB BREUS PRESENTACIONS  
Descarrega el programa

Programació del curs 2010 – 2011

 

Primer trimestre

 

CURSOS

1. ESPIRITUALITAT I SOCIETAT CONTEMPORÀNIA

a càrrec de Salvador Juncà
28 de setembre – 2 de novembre (5 dimarts) de 19:30 a 21:00  h.   87€      

    Com interpretar la dimensió espiritual dels homes i dones en ple segle XXI? Quin és el seu fonament? I quin paper hi juguen les religions? Té sentit parlar d’espiritualitat sense religió? El curs ofereix una aproximació multidisciplinar al fet religiós (antropologia cultural, psicologia, sociologia) que aporta eines per interpretar la seva presència en el món contemporani i ajuda a replantejar-se personalment aquestes qüestions. Alhora, proporciona una porta d’accés al llegat espiritual de la humanitat.

    Per qui desitgi participar en el  tot el cicle “Dimensió espiritual i tradicions religioses”, aquest és el primer dels cursos que inclou (seguit de: 4, 7, 14, 15 i 24)

Salvador Juncà, és Enginyer industrial, diplomat en Ciències econòmiques i PDG a l’IESE. Tècnic d’empreses multinacionals i empresari, ha estat professor del Departament de Ciències Socials d’ESADE. Ha publicat: El fet religiós (Eumo)

Tornar a l’index

2. EL BUDDHISME, UN CAMÍ ESPIRITUAL SENSE CREENCES NI DÉUS

a càrrec de Marta Granés
6 d’octubre – 15 de desembre (10 dimecres) de 19:30 a 21:00 h.    126€

    Un apropament a una tradició espiritual que busca el desaferrament de creences i conceptes. El curs ens oferirà claus per a la interpretació del buddhisme i per a la lectura de textos d’aquesta tradició de saviesa.
Sumari:
– El Buddha Sakyamuni: context històric cultural hindú. Vida, perspectiva de la recerca, aportació. Els ensenyaments: les Quatre nobles veritats (comentari de textos) i els vuit factors de la Via (textos). Conceptes clau:
Nirvana i buit (Sunyata) (textos)
els cinc agregats (textos)
la llei del Karma o llei de causa i efecte en l’acció (textos)
la doctrina de la inexistència del jo (anatta) (textos)
la gènesi condicionada (textos)
la concentració (satipattana) (textos)

– La comunitat buddhista (Sangha). Corrents o escoles buddhistes: Hinayana, Mahayana, Vajrayana. Desenvolupament històric, característiques.
El Tripitaka, el cànon: Dhigha Nikaya, Majhima Nikaya i Khuddaha Nikaya. Introducció a les col·leccions de sutres i lectura de textos.

– Budisme tibetà, Xinès (x’an) i japonès (zen). Algunes figures cabdals i els seus textos:  Vimalakirti, Bodhidharma, Huei Neng, Huang Po, Mat-zu,  Yoka Daishi, Dogen, Hakuin… Les escoles buddhistes avui. El buddhisme a Occident.

Marta Granés, és llicenciada en Estudis de l’Àsia Oriental, Màster en Humanitats, i professora de Ioga per l’escola Viniyoga. Investigadora de CETR

Tornar a l’index

3. LA POESIA: forma de coneixement i amor per la realitat

a càrrec de Josep Maria Verge
15 – 29 de novembre (3 dilluns) de 19:15 a 20:45 h.        45€     

    L’interès per l’existència convida a la indagació plena, i el llenguatge poètic és aquell que permet endinsar-se en la realitat, allà on les paraules ja no valen per descriure. Per mitjà de la lectura i comentari d’una selecció de poemes i de poetes compromesos en la recerca del coneixement silenciós, aquest seminari ens aproparà a la poesia com a expressió de la qualitat humana.

Josep Maria Verge, és mestre. Gran amant de la poesia ha dut a terme diverses activitats relacionades amb l’aprenentatge de la lectura poètica.

Tornar a l’index

4. QUI VA SER JESÚS? Una introducció als orígens del cristianisme

a càrrec de Teresa Guardans  
9 de novembre – 21 de desembre (5 dimarts), de 19:30 a 21:00 h.     80€

    Les publicacions sobre Jesús es multipliquen, sovint mostrant-nos visions ben contradictòries. Qui va ser Jesús? Què volia? Què pretenia? El curs ofereix una aproximació al mestre de Natzaret, al seu entorn històric i cultural, així com a les diferents formes que va adoptar el seu seguiment.

Sumari:
1.  Jesús. Interpretació del seu missatge des del sí del Judaisme del s. I, un dels moments més durs i conflictius de la història del judaisme.
2. La transmissió de les paraules i la figura de Jesús després de la seva mort. Interpretacions, diferents seguiments. La comunitat de Jerusalem. Conseqüències de la caiguda de Jerusalem. Diàspora jueva. La redacció dels reculls dels ensenyaments de Jesús. Objectius dels textos. L’evangeli Q. Els textos canònics.
3. Evangelis apòcrifs: diversitat. Nag Hammadi. El gnosticisme.
4. Les religions mistèriques.Lectura hel·lènica de la figura de Jesús.
5. La diversitat de seguiments de Jesús i la religió de l’Imperi romà. Configuració i institucionalització del cristianisme com a religió.
6. Consolidació  i evolució del Cristianisme. L’ensenyament dels primers Pares.

    Aquest curs forma part del cicle “Dimensió espiritual i tradicions religioses”, (juntament amb: 1, 7, 14, 15 i 24)

Teresa Guardans, doctora en Humanitats, llicenciada en Filologia, és autora de: La verdad del silencio (Herder); Les religions, cinc claus (Octaedro), i coautora de La setena direcció (Claret), i Una història de les religions, tal qual (Octaedro).

Tornar a l’index

5. LA VEU FEMENINA A L’ALCORÀ

a càrrec d’ Elia Romo Terol
8 – 29 de novembre (4 dilluns) de 19:30 a 21:00  h.      77€

 “Tot depèn de com es faci servir: el text sagrat pot ser un llindar on alliberar-se o un obstacle insalvable. Pot ser aquella música excepcional que ens faci somiar o una mera rutina descoratjadora. Tot depèn de la persona que ho invoqui.” Fatema Mernissi

    Interpretar l’Alcorà només des d’una perspectiva masculina seria fer passar un missatge incommensurable, universal i complex per un filtre reductor. El curs ens acostarà a diverses figures femenines musulmanes, bones coneixedores del Text Sagrat, que s’han fet sentir en aquests darrers anys i que estan duent a terme una exegesi del text des d’un punt de vista femení: una lectura que obre “noves” possibilitats d’espiritualitat. Pensadores com Amina Wadud, Aziza al-Hibri o Asma Lamrabet són protagonistes del desenvolupament d’aquesta hermenèutica feminista islàmica que serà introduïda en les sessions que aquí es presenten.
    “La interpretació demanda la interacció entre el text i el lector en diferents nivells: intel·lectual, espiritual, lingüístic i moral. Però m’agradaria localitzar el nivell més elevat d’aquest intercanvi no entre el lector i el text, sinó en el propi text com a part de l’origen Diví de la revelació. No importa com de moral sigui el lector. Ell o ella només podrà beneficiar-se al màxim d’aquest compromís amb el text a través de l’entrega (islam) del seu ego i del propi interès. Només llavors el lector serà testimoni del desvetllament del més alt, profund i encara més subtil potencial del sentit textual, per a la seva comprensió i aplicació.” Amina Wadud

Elia Romo Terol, llicenciada en Filologia Àrab amb Premi Extraordinari de Llicenciatura per la Universitat de Barcelona (2007). Ha seguit cursos de llengua àrab a la Universitat de Jordània, la Universitat de Damasc i l’Institut Bourguiba de Tunis. Màster d’Història de la Ciència. Ciència, història i societat (UAB – UB, 2008-2009). Actualment, becària predoctoral (FPI, Ministerio de Ciencia e Innovación) del projecte “Cartografía náutica árabe en el contexto mediterráneo (ca. 1300-1600). Estudio de detalle de las cartas” de la Secció d’Àrab del Departament de Semítiques de la Universitat de Barcelona, realitzant el doctorat sota la direcció de la Dra. Dolors Bramon.

Tornar a l’index

6. LA LLUM I LA NIT FOSCA. El camí interior a través d’un símbol comú

a càrrec de Francesc Torradeflot
4 de novembre – 9 de desembre (6 dijous) de 19:30 a 21:00 h.         97€
 
    Orient i Occident han fet servir els símbols de la nit i de la llum per apuntar al procés d’apropament a la Realitat Última, des de la realitat d’una vida canviant, dinàmica. Aquest curs, que proposa una lectura comparada d’una selecció de textos de la mística universal, ens ajudarà a comprendre millor els diversos moments i aspectes d’una experiència espiritual no dual. Veurem com en la mística cristiana, hindú i budista trobem una formulació de l’estructura del camí espiritual construïda al voltant del simbolisme de la llum; un simbolisme que ens parla de l’experiència espiritual, però també de l’experiència més enllà de l’experiència, de la forma sense forma: de la Realitat inefable.
    El contingut del curs serà prendre consciència de l’expressió del camí espiritual a través de la forma del llenguatge de l’àmbit semàntic de la llum, i de quines són les raons per les quals aquest llenguatge és transversal i una invariant cultural que presenta diferències i matisos que mostren la riquesa de la diversitat en la unitat. Ho farem mitjançant la lectura i el comentari de textos clàssics de caire espiritual o místic, d’autors o llibres sagrats o de referència espiritual reconeguda de les tradicions esmentades. Dedicarem una atenció especial a textos dels místics cristians catòlics i protestants, de la mística hindú advaita i dvaita i de la mística budista mahayana, teista i no teista.

Francesc Torradeflot, doctor en Teologia, llicenciat en Història de les Religions i llicenciat en Filosofia, és secretari adjunt de l’Associació Unesco per al Diàleg Interreligiós i professor a l’Institut Superior de Ciències Religioses de Tarragona.

Tornar a l’index

7. INTRODUCCIÓ A L’ISLAM

a càrrec de Theodoro Loinaz
9 de novembre – 21 de desembre (6 dimarts) de 19:30 a 21:00 h.     97€

    Una aproximació a la proposta espiritual musulmana, nascuda de l’experiència religiosa del Profeta Muhàmmad, i a la vida de la comunitat islàmica en la seva diversitat.
    Una introducció als aspectes cabdals de l’islam: el profeta Muhàmad i el seu context històric. Els fonaments de la fe: l’Alcorà i els hadiths. Els cinc pilars de l’islam. La llei, Xara i fiq. La mística i els mestres del sufisme. Una visió panoràmica de les diferents formes d’expressió de la realitat musulmana.

    Aquest curs forma part del cicle “Dimensió espiritual i tradicions religioses”, (juntament amb: 1, 4, 14, 15 i 24)

Theodoro Loinaz, és llicenciat en Biologia per la Universitat del País Basc i en Filologia Àrab per la Universitat de Barcelona. Actualment és investigador doctorand a l’Àrea d’Estudis Àrabs i Islàmics de la Universitat de Barcelona.

Tornar a l’index

8. PINTURA CONTEMPLATIVA: L’ART DE LA ICONA

a càrrec de Pepa Armenté
Els dimecres, des del 6 d’octubre 2010 fins el 29 de juny de 2011, de 19:00 a 21:00h
Lloc: taller Pas-per-tu. Sant Pere més Baix 63, int 3ª. Tel 93.310.78.62.
85€ mensuals (inclou el material)

    Reproduir amb exactitud una icona -del grec eikon: “imatge”- és identificar-se, tant com possible, amb l’objecte imitat o copiat. És un procés que ens permet “seguir” -com si ens portessin de la mà- per aprendre allò que només podem aprendre copiant. El taller ens introduirà a la pràctica de l’iconògraf, una forma ancestral d’aprofundir en el silenci contemplatiu. La primera icona la pintarem sobre paper, partint de la tradició que tenim més a prop: l’art romànic, i mentrestant prepararem el suport (fusta) per la següent imatge que copiarem.

Pepa Armenté, llicenciada en Belles Arts, i estudis d’art floral japonès a l’escola Sogetsu. Màster en Art-teràpia.

Tornar a l’index

LECTURES

 

9. BODHIDHARMA

a càrrec de Marià Corbí
Del 5 d’octubre de 2010 al 31 de maig de 2011, el primer i tercer dimarts de cada mes. de 19:30 a 21:00 h.              195 €

(la incorporació a aquest seminari és oberta durant tot el curs. Més informació a secretaria)

    Al segle VI el monjo Bodhidharma viatja a la Xina procedent de l’Índia. Som davant d’un dels més grans mestres de  l’esperit de la història de la humanitat. Se’l considera el gran patriarca de la versió xinesa del buddhisme tch’an que després passarà al Japó (zen). El buddhisme que ell ofereix és d’una gran simplicitat i radicalitat, lluny de tota creença i de les especulacions i llegendes índies. Es tracta d’una forma de buddhisme molt adequada al nou tipus de societat.
    El text base que es farà servir en el curs és: Bodhidharma. Enseñanzas zen. (Kairós, 2009).

Marià Corbí, doctor en Filosofia, llicenciat en Teologia. Ha estat professor del Departament de Ciències Socials d’ESADE i de la Fundació Vidal i Barraquer; impulsor i director del CETR. Autor de nombroses publicacions, entre elles: El camí interior més enllà de les formes religioses (Viena; Bronce); Hacia una espiritualidad laica (Herder); Más allá de los límites (CETR-Bubok); Por los caminos del silencio (Verloc).  

Tornar a l’index

10. YOGA VÂSISHTHA

a càrrec de Montse Cucarull, Marta Granés i Marià Corbí
Del 7 d’octubre al 19 de maig, dijous alterns, de 20:00 a 21:30 h.    195 €

(la incorporació a aquest seminari és oberta durant tot el curs. Més informació a secretaria)

    És la realitat real o il·lusòria? És cada ésser humà una individualitat aïllada? el món i la persona són com hem après a interpretar-los? Aquestes són algunes de les qüestions que planteja aquesta obra fonamental del  corrent Vedanta Advaita, la via de la no-dualitat; un antiquíssim compendi en el que el savi Vâsishtha exposa al príncep Rama els principis de la saviesa.  El curs es planteja com una investigació compartida de les afirmacions que va presentant el text (a partir de l’edició de l’obra de l’ed. Etnos, 2008).

Marta Granés és llicenciada en Estudis de l’Àsia Oriental, Màster en Humanitats, i professora de Ioga per l’escola Viniyoga. Investigadora de CETR. Montse Cucarull, llicenciada en Farmàcia i en Ciències Químiques. Investigadora del CETR. Marià Corbí, doctor en Filosofia, llicenciat en Teologia. Ha estat professor del Departament de Ciències Socials d’ESADE i de la Fundació Vidal i Barraquer. Entre les seves publicacions destaquem: El camí interior més enllà de les formes religioses (Viena; Bronce); Hacia una espiritualidad laica (Herder); Más allá de los límites (CETR-Bubok); Por los caminos del silencio (Verloc).  

Tornar a l’index

 

11. EL MATHNAWI de Rumi

a càrrec de Marià Corbí
Del 14 d’octubre al 26 de maig, dijous alterns de 20:00 a 21:30 h.     195 €

(la incorporació a aquest seminari és oberta durant tot el curs. Més informació a secretaria)

    Històries, reflexions, diàlegs… per aprofundir més i més en el cultiu de la qualitat humana guiats per Rumi (1207-1273), poeta i destacat mestre espiritual, un dels grans exponents del sufisme -el moviment místic musulmà-.
    Anomenat sovint “l’Alcorà persa”, el Mathnawi resulta, veritablement, un pou de saviesa inexhaurible. Es treballarà el segon volum de l’edició del Mathnawi de l’editorial Sufi (2004).

Marià Corbí, doctor en Filosofia, llicenciat en Teologia. Ha estat professor del Departament de Ciències Socials d’ESADE i de la Fundació Vidal i Barraquer. Entre les seves publicacions destaquem: El camí interior més enllà de les formes religioses (Viena; Bronce); Hacia una espiritualidad laica (Herder); Más allá de los límites (CETR-Bubok); Por los caminos del silencio (Verloc).

Tornar a l’index

 

12. EL DHAMMAPADA, el cor de l’ensenyament del Buddha

a càrrec de Ferran Mestanza
8 d’octubre – 10 de desembre (10 divendres) de 18:30 a 20:00 h.    126 €

El Dhammapada (Els versos de la Doctrina) és un dels textos cabdals en la història del buddhisme que recull, en forma d’aforismes d’una gran bellesa i concisió, l’essència dels ensenyaments donats pel Buddha. En aquest taller de lectura, llegirem i estudiarem en detall una selecció dels 423 versos que composen el Dhammapada, relacionant-los amb el conjunt d’ensenyaments de coneixement, ètics i meditatius del Buddha per tal d’arribar a tenir una visió general i rigorosa del buddhisme.

Ferran Mestanza, llicenciat en Estudis Tibetans (INALCO) i Màster en Estudis Asiàtics Superiors (EPHE), és professor de Buddhisme de la Universitat de Salamanca.

Tornar a l’index

Segon trimestre

CURSOS

 

13. FONAMENTS DE L’ISLAM. Les societats islàmiques en el món contemporani

a càrrec de Theodoro Loinaz
17 de gener – 21 de març (10 dilluns) de 19:30 a 21:00  h.         126 €  

    Estudiarem la pluralitat històrica de l’islam atenent a les dinàmiques específiques de les societats musulmanes.  A partir dels textos fundants de l’islam, l’Alcorà i els hadiths, s’analitzaran tant els aspectes pròpiament religiosos i espirituals com aquells altres que tenen a veure amb el fiqh o jurisprudència islàmica i els reptes que planteja un món cada cop més global. Un curs que ens permetrà adquirir una visió àmplia de l’islam, de les seves aportacions culturals i espirituals, i dels seus desafiaments.

Sumari:
–    L’Islam: presentació general. Significat dels termes “Islam” i “musulmà”. La noció de Déu a l’Islam. El context històric. La perspectiva unitària. Influències.
–    El profeta Muhàmmad. Introducció. Vida de Muhàmmad. Tensions immediates després de la seva mort. Sunnites i xiites.
–    Els textos fonamentals. L’Alcorà – el Qur’am-. Els hadîth. La sunna. La religió de la Unitat. Creences i nocions bàsiques. Monoteisme radical. Unitat i unicitat de Déu. Altres creences i nocions.      
–    Els cinc pilars de l’Islam.  La Xaria (el camí/la Llei). El Fiq (la Jurisprudència): les escoles jurídiques. Ijtihâd o esforç interpretatiu. El reformisme islàmic a la història moderna de l’islam. Els nous pensadors musulmans.
–    L’islam com a triple via: Xaria o camí extern, Tariqa o camí intern, Haqiqa o coneixement místic. Mística islàmica: el sufisme; altres corrents espirituals.
–    El sufisme o Tasauf. El sufisme en la història. L’escola de Jorasàn, l’escola d’Iraq. Les confraries o tariques. Ètica sufí. Pràctiques i mètodes. Figures cabdals de l’espiritualitat musulmana.
–    La pluralitat musulmana al segle XXI. Realitat política i cultural: diversos models i orientacions de les societats d’arrels islàmiques.   

Theodoro Loinaz, investigador a l’Àrea d’Estudis Àrabs i Islàmics de la Universitat de Barcelona,  és llicenciat en Biologia (Universitat del País Basc) i en Filologia Àrab (Universitat de Barcelona).

Tornar a l’index

 

14. L’HINDUISME, una iniciació

a càrrec de  José Reche
18 de gener – 22 de febrer (6 dimarts) de 19:30 a 21:00 h.      97€

            L’Índia és el bressol de les religions orientals. El curs ens ofereix una visió panoràmica de l’hinduisme que ens permetrà conèixer les grans aportacions d’aquesta tradició. Ens aproximarem al pensament hindú, a la via de saviesa -sanatana dharma-, a la diversitat de yogues –o vies d’alliberament– i als seus mestres, en contacte amb una acurada selecció de textos.
    Aquest curs forma part del cicle “Dimensió espiritual i tradicions religioses”, (juntament amb: 1, 4, 7, 15 i 24)

José Reche, antropòleg, especialitzat en la cultura i les religions de l’Índia, és professor del Màster d’Història Comparada de les Religions (Institut Superior de Ciències Religioses St. Fructuós, Tarragona). Realitza tasques de traducció i correcció de llengües i cultures asiàtiques per diverses editorials.

Tornar a l’index

15. EL MÓN JUEU I LA SEVA DIVERSITAT

a càrrec de Meritxell Blasco
2 de març – 6 d’abril  (6 dimecres), de 19:30 a 21:00 h.      97 €

        Un curs que ofereix una visió clara del judaisme, des dels seus orígens fins a l’actualitat. La religió del poble d’Israel i els factors històrics que incidiran en la formació del judaisme tal i com el coneixem en l’actualitat. La Torah com a base religiosa i social. La Mixnàh i el Talmud. Els grans corrents del judaisme: sefardites, asquenazites i la seva aportació religiosa i cultural. La recerca espiritual; les aportacions de la càbala i del hasidisme. La Haskalah o Il·lustració jueva: ortodòxia i reforma. Els judaismes del segle XXI: una realitat complexa i plural.

Sumari:

1.    El Judaisme: una definició.
Antecedents: protohistòria. Els patriarques Abraham, Isaac i Jacob. Moisès i la recepció de la Torà. Conquesta de Canaan. El Temple de Jerusalem.
2.    Conceptes d’haggadàh i halakàh.
El rabinisme i la seva evolució (s. I – XIX): Mixnàh i Talmud. Els responsa rabínics.
La pràctica jueva: sentit profund, característiques, exemples.
3.   Els grans corrents del judaisme: sefardites, asquenazites i orientals. Sectes del judaisme: samaritans i caraites.
4.    Les vies del camí interior en el judaisme: Objectius de la recerca espiritual. Alguns conceptes clau. La Càbala o el silenciament per mitjà de la paraula. El Hassidisme.
5.    La Haskalah o la Il·lustració jueva. Ortodòxia i reforma.
6.   Segles XIX – XXI: judaismes religiosos i judaismes laics. El moviment sionista. Terra d’Israel, l’Estat d’Israel i els seus reptes.

    Aquest curs forma part del cicle “Dimensió espiritual i tradicions religioses”, (juntament amb: 1, 4, 7, 14  i 24)

La doctora Meritxell Blasco Orellana és professora del departament de Filologia Semítica secció Hebreu-Arameu de la Facultat de Filologia de la Universitat de Barcelona. Membre del projecte d’investigació Catalonia Hebraica i l’Institut de Recerca de Cultures Medievals de la mateixa universitat. Ha publicat diversos llibres i artícles i ha participat en diferents congressos internacionals a Jerusalem, Berlín, Dubrovnik, Perpinyà, Barcelona, Girona, Jaca, etc. Ha realitzat cursos de perfeccionament i postgrau a la Universitat Hebrea de Jerusalem.

Tornar a l’index

16. MANTRA i NÂDA YOGA: la música hindú, una via a la meditació  

a càrrec de Bhakti Das
20 de gener – 3 de febrer (3 dijous) de 19:00 a 20:30 h.                    45 €

    Com pot la música ajudar al treball interior? El so instrumental, la veu, el cant, són ben presents en les diverses tradicions de saviesa. Bhakti Das, músic seguidor de la tradició hindú, presentarà la perspectiva del Nâda Yoga, o ioga de la música. Les tres sessions combinaran teoria i pràctica per tal d’introduir-nos a algunes de les possibilitats que ofereix la música com a via de recerca interior.

Bhakti Das, estudiós i cultivador de l’espiritualitat hindú, presideix la Divine Life Society a Espanya. Músic, violinista i virtuós en els diversos instruments de la tradició musical índia, la seva biografia musical és molt extensa.

Tornar a l’index

17. LA PINTURA I EL CULTIU de la qualitat humana profunda

a càrrec de Pere Rius
19 i 26 de gener (2 dimecres) de 19:15 a 20:45 h.        30€

Quan la pintura és una via de recerca de la veritat, demana un treball d’indagació des del silenci del jo i els seus hàbits, per tal de poder estrenar cada dia la mirada sobre la realitat. Les paraules dels pintors, així com l’observació i la contemplació d’una tria d’obres (d’Orient i d’Occident), ens permetran aprofundir en l’oferiment de l’art com a via de coneixement silenciós, camí d’alliberament de les facultats.

Pere Rius, llicenciat en Art, és pintor i empresari.

Tornar a l’index

18. EL JUDAISME SEFARDITA a la diàspora: història, espiritualitat i vida quotidiana

A càrrec d’Amor Ayala
(dates a confirmar). 2 divendres, de 18:00 a 20:00 h.       

    La sefardita és la branca del judaisme que parteix de la Península Ibérica i que es desenvolupa i floreix als països mediterranis i balcànics (des de 1492). La confluència de diversos aspectes culturals d’Orient i d’Occident li confereix un caràcter ben singular. Per comprendre aquesta especificitat recorrerem  la història de les comunitats sefardites de Turquia i dels Balcans en les seves diverses fases desde el moment de l’expulsió de la Península al segle XV  fins a l’actualitat, prestant especial atenció a la seva dimensió religiosa i espiritual.

Amor Ayala és doctoranda en Filología Románica a la Freie Universität Berlin. En aquesta universitat investiga, publica i imparteix seminaris sobre la llengua, la literatura i la cultura dels sefardites des del 2003. També es col·laboradora d’un grup d’investigació al CSIC dedicat als Estudis Sefardites. Les seves publicacions toquen diversos aspectes del món sefardita des d’una perspectiva multidisciplinar (lingüística, literària i històrica). La seva tasca ha estat reconeguda per diverses fundacions com “La Caixa”, el DAAD (Servei d’Intercanvi Acadèmic Alemany)  i la Memorial Foundation for Jewish Culture de Nova York.

Tornar a l’index

 

19. ACLARIMENTS SOBRE L’ESPIRITUALITAT LAICA

a càrrec de Marta Granés
2, 9 i 16 de març, 3 dilluns de 19:30 a 21:00 h.         45 €

Lectura comentada del llibre “Egocentridad y mística. Un estudio antropológico” del filòsof Erns Tugendhat, Ed. Gedisa 2004 Barcelona.

Marta Granés, és llicenciada en Estudis de l’Àsia Oriental, Màster en Humanitats, i professora de Ioga per l’escola Viniyoga. Investigadora del CETR.

Tornar a l’index

20. RESPOSTES ALS PROBLEMES DE LA GESTIÓ HUMANA A L’EMPRESA: espiritualitat no religiosa “made in USA”

a càrrec de Queralt Prat
2 i 9 de maig (2 dilluns), de 19:00 a 20:30 h.     60 €

Després d’analitzar els límits dels models de gestió de la qualitat humana a l’empresa (direcció per valors, business ethics, lideratge responsable, responsabilitat social corporativa…), es presentaran alguns exemples de l’experiència dels EEUU en l’aplicació de l’espiritualitat a la gestió empresarial. L’estudi d’aquests exemples permetrà detectar les seves contradiccions així com les seves aportacions i avançar en la recerca de propostes més adients de cara al necessari cultiu de la qualitat humana en la societat de coneixement.
Una invitació a la reflexió sobre les implicacions pràctiques que el curs presenta, dirigida molt especialment a empresaris, coaches i psicòlegs de l’empresa.

Especialment dirigit a: empresaris/es, “coaches” i psicòlegs d’empresa

Dinàmica: dues sessions d’1.30 h, dividides en 45 min. de presentació i 45 min. de diàleg.

Queralt Prat, empresària, Màster d’ESADE i d’INSEAD, és membre del grup de recerca del CETR.

Tornar a l’index

LECTURES

21. L’ESSÈNCIA DEL RECONEIXEMENT: lectura, comentari i exposició de la doctrina tàntrica de l’alliberament

A càrrec de Pawel Odyniec
17 de gener – 7 de març (8 dilluns), de 19:30 a 21:00 h.             117 €

    “L’Essència del Reconeixement” (Pratyabhijñāhṛdayam) és un tractat de la tradició tàntrica hindú que exposa de forma concisa la doctrina de l’alliberament per mitjà del reconeixement de l’autèntica identitat de l’ésser humà. El text ens introdueix en el significat profund de l’emancipació en vida, entesa des de la perspectiva de la no-dualitat suprema tal i com la presenta el Shivaisme del Kashmir.
    La lectura comentada dels aforismes que composen aquest text, juntament amb el diàleg i l’aclariment de dubtes, oferiran als buscadors una visió amplia de la via que ofereix el Shivaisme.

Pawel Odyniec és llicenciat en Filosofia (UAB), Master en Història de les Religions i  Master of Arts in Indian Philosophy and Religion (Benares Hindu University, India).

Tornar a l’index

 

22. Lectura: “HOMBRE Y MUJER DE CONOCIMIENTO” d’Amando Robles

a càrrec de Raúl García

9 – 23 de febrer i 1 de març  (4 dimecres), de 19:30 a 21:00 h.    77€

    De tota l’extensa obra signada per Carlos Castaneda, el professor Amando Robles en va fer un recull i una sistematització en el llibre que es presenta en aquest seminari; un material excel·lent per a aprofundir en l’ensenyament del mestre yaqui, don Juan Matus, que presenta de manera molt pragmàtica i directa la realitat des del coneixement silenciós.
    La lectura comentada de l’obra de Robles ens portarà a reflexionar sobre tota una sèrie de propostes de com practicar l’«intent» d’accés a aquest coneixement.

Raúl García, és llicenciat en Antropologia i aparellador.

Tornar a l’index

 

23. EL BHAGAVAD GÎTA:  UNA PROPOSTA INTEGRAL

a càrrec de José Reche
2 de març- 13 d’abril (7 dimecres), de 19:30 a 21:00 h.       107 €

    Des que el 1785 Charles Wilkins el traduís per primera vegada, les traduccions del Bhagavad Gîta a les llengües occidentals no han deixat de multiplicar-se. La seva popularitat entre el gran públic es va generar a partir dels anys 60 i 70 del segle passat. Amb justícia, l’obra és considerada com una de les cimeres del pensament místic i filosòfic i no només de l’hinduisme. Entre els lectors i admiradors del Bhagavad Gita hi ha personatges tan dispars com els grans filòsofs de l’escola Vedanta: Shankaracharya, Ramanujan i Madhavan, Abhinavagupta, el gran místic i filòsof del shivaisme del Caixmir; Jñaneshvar el místic Maratha del segle XIII de la tradició Sat Nirguni; o, més recentment, Gandhi, que el considerava el seu llibre favorit. També Einstein, que el tenia com a llibre de capçalera o Sri Aurobindo, el gran iogui i filòsof bengalí, entre molts altres.

Objectius del curs:
    Tant a l’Índia com a Occident, es considera que l’ensenyament central del Bhagavad Gita és l’actuació sense esperar res a canvi, o la renúncia dels fruits de l’acció, ensenyaments que el fan un text molt pròxim al cristianisme. Això li ha valgut el sobrenom d’”Evangeli de l’hinduisme”. Sense negar el que de veritat té això, el curs pretén donar una visió més àmplia d’aquesta magnífica obra.
    Constarà de dos blocs o seccions. La primera estarà dedicada a presentar el Gita en els contextos en què va néixer: històric, literari, filosòfic i espiritual, així com una breu ullada a l’evolució i influència en el pensament i mística de l’Índia en els segles posteriors .
    La segona part analitzarà el contingut de l’obra, que es presenta com una síntesi dels sistemes de pensament i vies que el precedeixen. Així els 18 capítols es poden dividir en 3 seccions. La primera constitueix una síntesi entre els mètodes de l’acció (karma ioga) i del coneixement (jnana ioga), la segona una síntesi entre els mètodes del coneixement i de la devoció (bhakti ioga), i la tercera una presentació del bhakti ioga com a síntesi del conjunt de mètodes.
    L’esforç del Gîta per a unificar acció, coneixement i sentir, el converteixen en una obra plenament vigent avui en dia, i el seu estudi permet aprofundir en com acréixer la qualitat humana des de totes les capacitats de l’ésser humà.

José Reche és antropòleg, especialitzat en la cultura i les religions de l’Índia, professor del Màster d’Història Comparada de les Religions (Institut Superior de Ciències Religioses St. Fructuós, Tarragona). Realitza tasques de traducció i correcció de llengües i cultures asiàtiques per diverses editorials.

Tornar a l’index

Tercer trimestre

CURSOS

 

24. INTRODUCCIÓ AL BUDDHISME: teoria i pràctica

a càrrec de Montse Castellà
17 de maig – 21 de juny (6 dimarts), de 19:30 a 21:00 h.     97€

    Presentació del buddhisme, una religió “sense Déu”, en un curs que combinarà la teoria i la pràctica meditativa. Ens aproximarem al Buddha i als seus ensenyaments, així com a l’evolució del buddhisme, a través de la lectura d’alguns textos.
    Explorarem nocions fonamentals del buddhisme com a context de la meditació i practicarem tècniques senzilles que podrem integrar fàcilment en la nostra vida quotidiana. La nostra atenció normalment està molt dispersa, convertint-se en causa d’esgotament i insatisfacció. La meditació ens permet silenciar la ment, retrobar el nostre espai interior, amb el que realment som.
    Aquest curs forma part del cicle “Dimensió espiritual i tradicions religioses”, (juntament amb: 1, 4, 7, 14 i 15)

Montse Castellà Olivé és practicant de buddhisme tibetà. Instructora de meditació i traductora de textos buddhistes. Membre de Trafil, grup d’investigació de l’UAB dedicat a la traducció i la transferència cultural del buddhisme tibetà. Presidenta de la Coordinadora Catalana d’Entitats Budistes (CCEB) i membre de l’Associació Unesco per al Diàleg Interreligiós.

Tornar a l’index

25. ZHUANGZI I EL TAOISME

a càrrec d’Antoni Prevosti
5 de maig – 2 de juny (5 dijous), de 19:30 a 21:00h.     87€

Una introducció al taoisme de la mà de l’obra de Zhuangzi (Chuang-tse, s.IV a.C.), que ens permetrà abordar la naturalesa del Tao i trets característics del Taoisme com ziran (la naturalitat) o wu-wei (l’acció sense acció). El text que porta el nom d’aquest mestre, juntament amb el Daodejing de Laozi, són el fonament d’aquest corrent de pensament que tant ha marcat la vida i l’espiritualitat xinesa i que avui desperta interès arreu.

Antoni Prevosti Monclús, professor titular de Filosofia de la Universitat de Barcelona i sinòleg, ha dirigit el Centre d’Estudis Asiàtics de la UB. De les seves nombroses publicacions destaquem: Pensamiento y religión en Asia Oriental (UOC) i la traducció i edició de les  Analectes de Confuci (Fragmenta).

Tornar a l’index

 

26. BODHIDHARMA (buddhisme xinès) I YOGA VÂSISHTHA (vedanta advaita), bases sòlides per a  una espiritualitat laica

A càrrec de Montse Cucarull i Marta Granés
6, 13, 20 de juny (3 dilluns), de 19:30 a 21:00h.   58€

    El budisme xinès juntament amb el vedanta advaita són dues formes d’espiritualitat profunda, seriosa i verificada, sense creences, sense religions, sense déus.  Estudiarem aquests dos corrents -que coincideixen en ser una oferta actual per a una espiritualitat laica- a través de dues obres ben representatives: el recull d’ensenyaments del mestre Bodhidharma i el compendi de lliçons  atribuïdes al llegendari savi Vâsishtha.  
    Un seminari que ens permetrà afinar en els fonaments de la qualitat humana profunda i en el seu cultiu.

Montse Cucarull, és llicenciada en Farmàcia i en Ciències Químiques, investigadora del CETR. Marta Granés, és llicenciada en Estudis de l’Àsia Oriental, Màster en Humanitats, i professora de Ioga per l’escola Viniyoga.

Tornar a l’index

LECTURES

 

27. HADEWIJCH  D’ANVERS

a càrrec de Xavier Melloni
2 – 30 de maig (5 dilluns), de 19:00 a 20:30 h.    87 €

    A Hadewijch d’Anvers l’hem de situar al s. XIII, al cor de la renovació de les formes de la vida espiritual que representen les beguines.  Les beguines (begards, els homes) vivien la seva opció espiritual d’una forma independent, lliurades a la contemplació i a les obres de caritat, guanyant-se la vida amb treballs manuals, més o menys agrupades en unes quantes cases, en entorns urbans.
    No formaven comunitats de vida conventual i, així, no tenien superiors canònics, però sí preceptors i defensors, com ho va ser mestre Eckhart, per exemple. Constituïen uns espais de llibertat als que no arribava el poder eclesiàstic. Una llibertat que inquietava les autoritats religioses, que finalment van condemnar el moviment (Concili de Viena -1312- i  Joan XXII -1317). De fet, se les va suprimir per ocupar-se “d’altes qüestions espirituals” sense viure en un estat establert per l’església. El nom de Hadewijch hauria quedat del tot oblidat de no ser per les seves Visions, Cartes i Poemes, textos tots ells escrits en llengua vernacla i portadors d’una força extraordinària.

Xavier Melloni, professor de teologia i ciències de les religions, és antropòleg i teòleg.  Viu i col·labora en el Centre Espiritual «La Cova de Sant Ignasi», a Manresa, on acompanya diverses formes de recerca espiritual. Entre les seves publicacions destaquem: Caminos del Corazón (Sal Terrae); L’U en la multiplicitat (Mediterrània); Escletxes de realitat (Fragmenta; Herder); El desig essencial (Fragmenta; Sal Terrae);  Voces de la mística (Herder).

Tornar a l’index

 

28. JAMI: MÍSTICA I POESIA del darrer gran poeta clàssic persa

 

 

 

a càrrec de José Bellver
4 de maig – 8 de juny (6 dimecres), de 19:30 a 21:00 h.     97 €

    ‘Abd al-Rahman Jami (1414-1492) va ser el darrer gran poeta clàssic persa, si bé va néixer i va viure tota la seva vida a Afganistan. En ell, conflueixen i ressonen la gran tradició poètica persa d’autors com Ansari, Rumi, Hafez, Iraqi, Sa‘di o Nizami i la mística del gran mestre del Sufisme Ibn ‘Arabi. La seva obra, tant poètica com en prosa, va contribuir a difondre a Àsia Central, Índia i Xina la metafísica d’Ibn ‘Arabi.

En aquest curs farem una introducció general a l’obra i el pensament de Jami situant el seu treball en el context de la gran tradició literària persa i del pensament d’Ibn ‘Arabi. Dedicarem especial atenció a Destellos de luz (Lawa’ih), una obra que alterna prosa i vers, i condensa els temes més importants de l’espiritualitat i el pensament d’Ibn ‘Arabi i de la mística persa de l’amor, motiu pel qual ha estat utilitzada com a introducció al Sufisme durant els darrers segles a Àsia Central.

José Bellver, doctor en Filologia àrab per la UB i investigador Ramón y Cajal al Departament d’Història de la Filosofia de la Universitat de Barcelona. És professor dels postgraus virtuals de l’ISCREB i de la Cátedra Toledo d’e-learning. És també Enginyer Tècnic de Telecomunicacions i Superior d’Electrònica.

Tornar a l’index

Deixa un comentari

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.