Introducció a l’Epistemologia Axiològica (EA)

Tenim un greu problema amb allò axiològic en general, i no tenim cap saber sobre com manejar-nos convenientment en aquest assumpte tan central i bàsic per a uns éssers necessitats com nosaltres, que precisen ser orientats per poder viure.

Els nostres avantpassats van construir els seus projectes col·lectius, que eren els seus sistemes de valors, al llarg de mil·lennis. Els van construir ells, no els van rebre, encara que així haguessin de interpretar-los. Com ho sabem? Perquè l’anàlisi dels seus projectes, expressats i viscuts en mites, símbols i rituals ens dóna que tots els pobles que van viure de la mateixa manera, tenien fonamentalment uns mites, símbols i rituals, de vegades molt diferents superficialment, però en les seves estructures profundes són idèntics . Així va ocórrer amb els caçadors / recol·lectors, amb els horticultors, amb els agricultors de reg organitzats en grans estats i amb els ramaders.

Amb les eines proporcionades per l’Epistemologia dels Valors podem veure com els seus mites, símbols i rituals els modelaven a partir dels seus modes de vida, per a millor adaptar-se a aquestes formes de la seu viure. Quan canviava la manera preindustrial de vida, canviaven també els seus projectes col·lectius en la mateixa direcció. Els nostres avantpassats van construir, doncs, els seus propis projectes, encara que no fossin, ni poguessin ser, conscients. Les seves construccions col·lectives havien de servir i ser adequades a societats preindustrials estàtiques, devien, doncs, bloquejar els canvis importants i les alternatives. Ho feien proclamant la seva intocabilitat. El procediment que es va utilitzar per assentar amb fermesa aquesta intocabilitat va ser atribuir-los a avantpassats sagrats o a déus. Així quedaven sacralitzats i inalterables.

* Per aprofundir més en la Epistemologia dels Valors poden consultar l’obra de Marià Corbí: La construcción de los proyectos axiológicos colectivos. Principios de Epistemología Axiológica.

I am text block. Click edit button to change this text. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.