Pràctica de meditació 21

Ya havréis oído decir…

Ya havréis oído decir que Dios está en todas partes, y esto es gran verdad, adonde está Dios es el cielo (…) Pues mirad que dice San Agustín que le buscava en muchas partes y que le vino a hallar dentro de sí (…) Mirad que os va mucho tener entendido esta verdad: que está el Señor dentro de nosotras y que allí nos estemos con Él (Teresa de Jesús. Camino de perfección, 46, 2-3)

Ja hem dit en alguna altra pràctica que ens veiem i considerem com a “entitats” separades, ens atorguem consistència individual… En la mesura en que cadascú es considera “algú”, en la mesura en que s’atorga valor a sí mateix (la seva personalitat, el fet de ser això o allò,… ) no és “Déu”, no s’identifica amb la Realitat Absoluta, l’U, el que És, l’Existir…. El “jo”, l’ego, oculta el veritable valor de l’existència. Per a sortir d’aquesta trampa, i com a via de treball, Joan de la Creu proposa “reformar” els diferents factors que ens constitueixen deslligant-los del seu funcionament al servei de la individualitat i impregnant-los d’un funcionament “universal”, impersonal, ple, com si fóssim conscients de l’autèntica natura de l’existir.
Uns textos de Teresa de Jesús, ens ajudaran a fer funcionar “l’enteniment” des d’aquesta perspectiva.

Pràctica:

Importa mucho que no nos imaginemos huecas en lo interior…. que hay otra cosa más preciosa, sin ninguna comparación, dentro de nosotras, que lo que vemos por fuera. Mirad que os va mucho tener entendido esta verdad: que está el Señor dentro de nosotras y que allí nos estemos con Él. (…) (Sta. Teresa. Camino de perfección 46,3)
Sin fuerza ni ruido procure atajar el discurrir del entendimiento, mas no suspenderle, sino que se acuerde que está delante de Dios y quien es este Dios. (Sta. Teresa. Moradas, IV,3,8)

1. Recolliment. Amb l’ajut de la respiració. Primer atenció a la respiració, a l’alè de vida.
Un cop recollits, posar-se interiorment “en presència de”

2. Ya havréis oído decir que Dios está en todas partes, y esto es gran verdad, adonde está Dios es el cielo (…) Pues mirad que dice San Agustín que le buscava en muchas partes y que le vino a hallar dentro de sí (…) Mirad que os va mucho tener entendido esta verdad: que está el Señor dentro de nosotras y que allí nos estemos con Él (Sta. Teresa. Camino de perfección, 46, 2-3)

¿quién es este Dios?
No hi ha “dos”, no hi ha un personatge que pul•lula per dins meu i jo. Aleshores, vers on apunta aquesta afirmació de Sta. Teresa? ¿què vol dir que allí nos estemos con El? ¿on? ¿on? ¿on és? ¿què? ¿qui?

Impregnar la ment dels textos de Santa Teresa i dels interrogants, per ajudar-nos a penetrar-hi, a mantenir alerta la comprensió.

3. Amar es obrar en despojarse y desnudarse por Dios de todo lo que no es Dios. (St. Joan de la Creu)

Què és el que no és Ell? què és el que és, en mi?
Polarització en l’afirmació de Joan de la Creu, mirant-la, o, simplement repetint-la, lentament, amb tota l’atenció.

Deixa un comentari

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.