EL ZOHAR

EL ZOHAR
Barcelona, Obelisco, 2006-2009. (7 vols.)

El Sefer ha-Zohar, o Llibre de l’Esplendor, veu la llum a Castella a finals del s. XIII. Es tracta, aparentment, de la còpia d’un antic manuscrit arameu que compila les converses del savi Rabí Simó bar Iojai (Jerusalem, s.II) amb els seus deixebles. Sota aquest pretext literari hi trobem l’escola cabalística de Castella i, molt especialment, a Rabí Moisès de Lleó (m. 1305) -considerat l’autor principal de l’obra-, oferint-nos tot un recull de relats i reflexions sobre el sentit profund de la Torà (el Pentateuc).

Hi ha millor manera d’atansar-se al coneixement de Déu que fer-ho per mitjà de la seva manifestació? Per la tradició jueva, Déu es manifesta per la paraula: a través de la Paraula revelada i de les paraules amb les que va crear el món. Així doncs, els mestres espirituals ensenyaran a interpretar el text sagrat (i el món com a text) indagant -amb totes les capacitats- en els seus múltiples significats.
El Zohar és una obra essencial per a conèixer l’oferiment de la saviesa cabalística que treballa amb la paraula com a via de silenci interior. L’editorial Obelisco s’ha llençat a l’aventura de publicar-ne la versió completa, amb comentaris (7 volums de moment). Com a primer tast però, a la mateixa editorial hi trobareu una versió resumida, en un sol volum. També té un lloc entre els Petits Llibres de la Saviesa (ed. J.J. de Olañeta, 2006, el nº 122 de la col•lecció).

Deixa un comentari

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.