2010 – 2011

Les tradicions de saviesa. El cultiu de la qualitat humana

 

PRIMER TRIMESTRE

 

CURSOS

 

1.

ESPIRITUALITAT I SOCIETAT CONTEMPORÀNIA

a càrrec de Salvador Juncà

Com interpretar la dimensió espiritual dels homes i dones en ple segle XXI? Quin és el seu fonament? I quin paper hi juguen les religions? Té sentit parlar d’espiritualitat sense religió? El curs ofereix una aproximació multidisciplinar al fet religiós (antropologia cultural, psicologia, sociologia) que aporta eines per interpretar la seva presència en el món contemporani i ajuda a replantejar-se personalment aquestes qüestions. Alhora, proporciona una porta d’accés al llegat espiritual de la humanitat.

 

Salvador Juncà, és Enginyer industrial, diplomat en Ciències econòmiques i PDG a l’IESE. Tècnic d’empreses multinacionals i empresari, ha estat professor del Departament de Ciències Socials d’ESADE. Ha publicat: El fet religiós (Eumo)

 

28 de setembre – 2 de novembre (5 dimarts) de 19:30 a 21:00 h. 87€

 

 

CICLE: DIMENSIÓ ESPIRITUAL I TRADICIONS RELIGIOSES

1. Espiritualitat i societat contemporània

4. Qui va ser Jesús? Introducció als orígens del cristianisme

7. Introducció a l’islam

14. L’hinduisme, font espiritual

15. Judaisme i judaismes

24. Introducció al buddhisme: teoria i pràctica

 

Configurat pels cursos núm. 1, 4, 7, 14, 15 i 24, el cicle ofereix una introducció general al fet religiós i al món de les religions. La matrícula del cicle complet: 368 €. Es lliurarà Diploma del Cicle als alumnes (demaneu informació).

 

 

2.

EL BUDDHISME, UN CAMÍ ESPIRITUAL SENSE CREENCES NI DÉUS

a càrrec de Marta Granés

 

Un apropament a una tradició espiritual que busca el desaferrament de creences i conceptes. El curs ens oferirà claus per a la interpretació del buddhisme i per a la lectura de textos d’aquesta tradició de saviesa. El Buddha en el seu context històric, la perspectiva de la seva recerca, conceptes com Nirvana o Buit, propostes de meditació, les diverses escoles del buddhisme, seran alguns dels temes que es tractaran, sempre en contacte amb el ric llegat textual.

 

Marta Granés, és llicenciada en Estudis de l’Àsia Oriental, Màster en Humanitats, i professora de Ioga per l’escola Viniyoga. Investigadora de CETR

 

6 d’octubre – 15 de desembre (10 dimecres) de 19:30 a 21:00 h. 126€

 

 

3.

LA POESIA: forma de coneixement i amor per la realitat

a càrrec de Josep Maria Verge

 

L’interès per l’existència convida a la indagació plena, i el llenguatge poètic és aquell que permet endinsar-se en la realitat, allà on les paraules ja no valen per descriure. Per mitjà de la lectura i comentari d’una selecció de poemes i de poetes compromesos en la recerca del coneixement silenciós, aquest seminari ens aproparà a la poesia com a expressió de la qualitat humana.

 

Josep Maria Verge, és mestre. Gran amant de la poesia ha dut a terme diverses activitats relacionades amb l’aprenentatge de la lectura poètica.

 

15 – 29 de novembre (3 dilluns) de 19:15 a 20:45 h. 45€

 

 

4.

QUI VA SER JESÚS? Una introducció als orígens del cristianisme

a càrrec de Teresa Guardans

 

Les publicacions sobre Jesús es multipliquen, sovint mostrant-nos visions ben contradictòries. Qui va ser Jesús? Què volia? Què pretenia? El curs ofereix una aproximació al mestre de Natzaret, al seu entorn històric i cultural, així com a les diferents formes que va adoptar el seu seguiment. Coneixerem també les diverses fonts textuals que tenim a l’abast: els evangelis canònics, apòcrifs, gnòstics, les cartes… Un recorregut que ens portarà des dels primers seguidors de Jesús fins a la consolidació del cristianisme.

 

Teresa Guardans, doctora en Humanitats, llicenciada en Filologia, és autora de: La verdad del silencio (Herder); Les religions, cinc claus (Octaedro), i coautora de La setena direcció (Claret), i Una història de les religions, tal qual (Octaedro).

 

20 d’octubre – 24 de novembre (6 dimecres), de 19:30 a 21:00 h. 97€

 

 

5.

LA VEU FEMENINA A L’ALCORÀ

a càrrec d’ Elia Romo Terol

Interpretar l’Alcorà només des d’una perspectiva masculina seria fer passar un missatge incommensurable, universal i complex per un filtre reductor. El curs ens acostarà a diverses figures femenines musulmanes, bones coneixedores del Text Sagrat, que s’han fet sentir en aquests darrers anys i que estan duent a terme una exegesi del text des d’un punt de vista femení: una lectura que obre “noves” possibilitats d’espiritualitat.

 

Elia Romo Terol, llicenciada en Filologia Àrab, realitza el doctorat al Departament de Semítiques de la Universitat de Barcelona. Ha estudiat també a les Universitats de Jordània, Damasc i a l’Institut Bourguiba de Tunis.

 

8 – 29 de novembre (4 dilluns) de 19:30 a 21:00 h. 77€

 

 

6.

LA LLUM I LA NIT FOSCA. El camí interior a través d’un símbol comú

a càrrec de Francesc Torradeflot

Orient i Occident han fet servir els símbols de la nit i de la llum per apuntar al procés d’apropament a la Realitat Última, des d’una vida canviant, dinàmica. Aquest curs, que proposa una lectura comparada d’una selecció de textos de la mística universal, ens ajudarà a comprendre millor els diversos moments i aspectes d’una experiència espiritual no dual. Veurem com en la mística cristiana, hindú i budista trobem una formulació de l’estructura del camí espiritual construïda al voltant del simbolisme de la llum; un simbolisme que ens parla de la vivència espiritual, però també de l’experiència més enllà de l’experiència, de la forma sense forma: de la Realitat inefable.

 

Francesc Torradeflot, doctor en Teologia, llicenciat en Història de les Religions i llicenciat en Filosofia, és secretari adjunt de l’Associació Unesco per al Diàleg Interreligiós i professor a l’Institut Superior de Ciències Religioses de Tarragona.

 

4 de novembre – 9 de desembre (6 dijous) de 19:30 a 21:00 h. 97€

 

 

7.

INTRODUCCIÓ A L’ISLAM

a càrrec de Theodoro Loinaz

 

Una aproximació a la proposta espiritual de l’islam, nascuda de l’experiència religiosa del Profeta Muhàmmad, i plasmada en les dues principals fonts escripturàries islàmiques: l’Alcorà i els hadiths. Una visió panoràmica de les diferents formes d’expressió de la realitat musulmana i dels diversos corrents de pensament.

 

Theodoro Loinaz, investigador a l’Àrea d’Estudis Àrabs i Islàmics de la Universitat de Barcelona, és llicenciat en Biologia (U. País Basc) i en Filologia Àrab (UB).

 

9 de novembre – 21 de desembre (6 dimarts) de 19:30 a 21:00 h. 97€

 

 

8.

PINTURA CONTEMPLATIVA: L’ART DE LA ICONA

a càrrec de Pepa Armenté

Reproduir amb exactitud una icona -del grec eikon: “imatge”- és identificar-se, tant com possible, amb l’objecte imitat o copiat. És un procés que ens permet “seguir” -com si ens portessin de la mà- per aprendre allò que només podem aprendre copiant. El taller ens introduirà a la pràctica de l’iconògraf, una forma ancestral d’aprofundir en el silenci contemplatiu. La primera icona la pintarem sobre paper, partint de la tradició que tenim més a prop: l’art romànic, i mentrestant prepararem el suport (fusta) per la següent imatge que copiarem.

 

Pepa Armenté, llicenciada en Belles Arts, i estudis d’art floral japonès a l’escola Sogetsu. Màster en Art-teràpia.

 

Els dimecres, des del 6 d’octubre 2010 fins el 29 de juny de 2011, de 19:00 a 21:00h

Lloc: taller Pas-per-tu. Sant Pere més Baix 63, int 3ª. Tel 93.310.78.62.

85€ mensuals (inclou el material).

 

 

 

 

LECTURES

 

9.

BODHIDHARMA

a càrrec de Marià Corbí

Al segle VI el monjo Bodhidharma viatja a la Xina procedent de l’Índia. Som davant d’un dels més grans mestres de l’esperit de la història de la humanitat. Se’l considera el gran patriarca de la versió xinesa del buddhisme tch’an que després passarà al Japó (zen). El buddhisme que ell ofereix és d’una gran simplicitat i radicalitat, lluny de tota creença i de les especulacions i llegendes índies. Es tracta d’una forma de buddhisme molt adequada al nou tipus de societat. (Bodhidharma. Enseñanzas zen. Kairós).

 

Marià Corbí, doctor en Filosofia, llicenciat en Teologia. Ha estat professor del Departament de Ciències Socials d’ESADE i de la Fundació Vidal i Barraquer; impulsor i director del CETR. Autor de nombroses publicacions, entre elles: El camí interior més enllà de les formes religioses (Viena; Bronce); Hacia una espiritualidad laica (Herder); Más allá de los límites (CETR-Bubok).

 

Del 5 d’octubre de 2010 al 31 de maig de 2011, el primer i tercer dimarts de cada mes. de 19:30 a 21:00 h. curs sencer: 195 €

 

 

10.

YOGA VÂSISHTHA

a càrrec de Montse Cucarull, Marta Granés i Marià Corbí

 

És la realitat real o il·lusòria? És cada ésser humà una individualitat aïllada? el món i la persona són com hem après a interpretar-los? Aquestes són algunes de les qüestions que planteja aquesta obra fonamental del corrent Vedanta Advaita, la via de la no-dualitat. El curs es planteja com una investigació compartida de les afirmacions que va exposant el text.

 

Del 7 d’octubre al 19 de maig, dijous alterns, de 20:00 a 21:30 h.

curs sencer: 195 €

 

 

11.

EL MATHNAWI de Rumi

a càrrec de Marià Corbí

 

Històries, reflexions, diàlegs… per aprofundir més i més en el cultiu de la qualitat humana guiats per Rumi (1207-1273), poeta i destacat mestre espiritual, un dels grans exponents del sufisme -el moviment místic musulmà-. Anomenat sovint “l’Alcorà persa”, el Mathnawi resulta, veritablement, un pou de saviesa inexhaurible.

 

Marià Corbí, doctor en Filosofia, llicenciat en Teologia. Ha estat professor del Departament de Ciències Socials d’ESADE i de la Fundació Vidal i Barraquer; impulsor i director del CETR. Autor de nombroses publicacions, entre elles: El camí interior més enllà de les formes religioses (Viena; Bronce); Hacia una espiritualidad laica (Herder); Más allá de los límites (CETR-Bubok).

 

Del 14 d’octubre al 26 de maig, dijous alterns de 20:00 a 21:30 h.

curs sencer: 195 €

La incorporació a qualsevol de les Lectures de durada anyal (números 9, 10 i 11 d’aquest programa) és una possibilitat oberta durant tot el curs. Consulteu preus a la secretaria del CETR)

 

 

12.

EL DHAMMAPADA, el cor de l’ensenyament del Buddha

a càrrec de Ferran Mestanza

 

El Dhammapada (Els versos de la Doctrina) és un dels textos cabdals en la història del buddhisme que recull, en forma d’aforismes d’una gran bellesa i concisió, l’essència dels ensenyaments donats pel Buddha. En aquest taller de lectura, llegirem i estudiarem en detall una selecció dels 423 versos que composen el Dhammapada, relacionant-los amb el conjunt d’ensenyaments de coneixement, ètics i meditatius del Buddha per tal d’arribar a tenir una visió general i rigorosa del buddhisme.

 

Ferran Mestanza, llicenciat en Estudis Tibetans (INALCO) i Màster en Estudis Asiàtics Superiors (EPHE), és professor de Buddhisme de la Universitat de Salamanca.

 

8 d’octubre – 10 de desembre (10 divendres) de 18:30 a 20:00 h. 126 €

 

 

 

 

 

CICLE DE CINEMA

 

Projecció i comentari d’una tria de pel·lícules amb aportacions d’interès en l’àmbit de l’espiritualitat, de la qualitat humana, i del coneixement de les savieses del món.

Organitza: Guy Giménez

 

Dates: 5 divendres, del 5 de novembre al 3 de desembre

Hora d’inici de les sessions: 18:30 h.

Actualització del programa a: www.cetr.net

 

 

 

 

 

 

 

 

SEGON TRIMESTRE

 

CURSOS

 

13.

FONAMENTS DE L’ISLAM. Les societats islàmiques en el món contemporani

a càrrec de Theodoro Loinaz

 

Estudiarem la pluralitat històrica de l’islam atenent a les dinàmiques específiques de les societats musulmanes. A partir dels textos fundants de l’islam, l’Alcorà i els hadiths, s’analitzaran tant els aspectes pròpiament religiosos i espirituals com aquells altres que tenen a veure amb el fiqh o jurisprudència islàmica i els reptes que planteja un món cada cop més global. Un curs que ens permetrà adquirir una visió àmplia de l’islam, de les seves aportacions culturals i espirituals, i dels seus desafiaments.

 

Theodoro Loinaz, investigador a l’Àrea d’Estudis Àrabs i Islàmics de la Universitat de Barcelona, és llicenciat en Biologia (U. País Basc) i en Filologia Àrab (UB).

 

17 de gener – 21 de març (10 dilluns) de 19:30 a 21:00 h. 126 €

 

 

14.

L’HINDUISME, una iniciació

a càrrec de José Reche

 

Una visió panoràmica de l’hinduisme que ens permetrà conèixer les grans aportacions d’aquesta tradició. Ens aproximarem al pensament hindú, a la via de saviesa –sanatana dharma-, a la diversitat de yogues o vies d’alliberamenti als seus mestres, en contacte amb una acurada selecció de textos.

 

José Reche, antropòleg, especialitzat en la cultura i les religions de l’Índia, professor del Màster d’Història Comparada de les Religions (ICR, St. Fructuós de Tarragona). Realitza tasques de traducció i correcció de llengües i cultures asiàtiques per diverses editorials.

 

18 de gener – 22 de febrer (6 dimarts) de 19:30 a 21:00 h. 97€

 

 

15.

JUDAISME I JUDAISMES

a càrrec de Meritxell Blasco

 

Un curs que ofereix una aproximació al món jueu, una realitat ben plural, que permet conèixer millor el passat i tenir més elements per interpretar el present. “Què és el judaisme?”, una pregunta que ens guiarà pels diversos temes. Els fonaments de la fe: Torà i Talmuds. Evolució i figures cabdals del judaisme. Ortodòxia i Reforma. Els principals corrents i sentit profund de la pràctica jueva. La recerca espiritual; aportacions de la càbala i del hasidisme. Els judaismes del segle XXI.

 

Meritxell Blasco Orellana, és doctora en Filologia Semítica, professora de la Universitat de Barcelona; autora de diverses obres i membre del projecte d’investigació Catalonia Hebraica.

2 de març – 6 d’abril (6 dimecres), de 19:30 a 21:00 h. 97 €

 

 

16.

MANTRA i NÂDA YOGA: la música hindú, una via a la meditació

a càrrec de Bhakti Das

 

Com pot la música ajudar al treball interior? El so instrumental, la veu, el cant, són ben presents en les diverses tradicions de saviesa. Bhakti Das, músic seguidor de la tradició hindú, presentarà la perspectiva (teòrica i pràctica) del Nâda Yoga, o ioga de la música. Tres sessions que ens introduiran en algunes de les possibilitats de la música com a via de recerca interior.

 

Bhakti Das, estudiós i cultivador de l’espiritualitat hindú, president de la Divine Life Society a Espanya. Músic, violinista i virtuós en els diversos instruments de la tradició musical índia, la seva biografia musical és molt extensa.

 

20 de gener – 3 de febrer (3 dijous) de 19:00 a 20:30 h. 45 €

 

 

17.

La pintura i el cultiu de la qualitat humana profunda

a càrrec de Pere Rius

 

Quan la pintura és una via de recerca de la veritat, demana un treball d’indagació des del silenci del jo i els seus hàbits, per tal de poder estrenar cada dia la mirada sobre la realitat. Les paraules dels pintors, així com l’observació i la contemplació d’una tria d’obres (d’Orient i d’Occident), ens permetran aprofundir en l’oferiment de l’art com a via de coneixement silenciós, camí d’alliberament de les facultats.

 

Pere Rius, llicenciat en Art, és pintor i empresari.

 

19 i 26 de gener (2 dimecres) de 19:15 a 20:45 h. 30€

 

 

18.

EL JUDAISME SEFARDITA a la diàspora: història, espiritualitat i vida quotidiana. A càrrec d’Amor Ayala

La sefardita és la branca del judaisme que parteix de la Península Ibérica i que es desenvolupa i floreix als països mediterranis i balcànics (des de 1492). La confluència de diversos aspectes culturals d’Orient i d’Occident li confereix un caràcter ben singular. En aquest curs farem un recorregut pel transcurs de la seva història a partir del segle XV fins a l’actualitat prestant especial atenció a la seva dimensió religiosa i espiritual.

 

Amor Ayala és doctoranda en Filologia Romànica a la Freie Universität de Berlín, on investiga i imparteix seminaris sobre el món sefardita. És també col·laboradora del CSIC.

 

4 i 11 de març (dates a confirmar). 2 divendres, de 18:00 a 20:00 h. 30 €

 

 

19.

ACLARIMENTS SOBRE L’ESPIRITUALITAT LAICA

a càrrec de Marta Granés

Estudiarem un autor (a determinar) que reflexioni sobre la necessitat d’una espiritualitat laica a les societats d’innovació i canvi continu.

 

Marta Granés, és llicenciada en Estudis de l’Àsia Oriental, Màster en Humanitats, i professora de Ioga per l’escola Viniyoga. Investigadora de CETR.

 

14 – 28 de març (3 dilluns), de 19:30 a 21:00 h. 45 €

 

 

20.

RESPOSTES ALS PROBLEMES DE LA GESTIÓ HUMANA A L’EMPRESA: espiritualitat no religiosa “made in USA”

a càrrec de Queralt Prat

 

Després d’analitzar els límits dels models de gestió de la qualitat humana a l’empresa (direcció per valors, business ethics, lideratge responsable, responsabilitat social corporativa…), es presentaran alguns exemples de l’experiència dels EEUU en l’aplicació de l’espiritualitat a la gestió empresarial. L’estudi d’aquests exemples permetrà detectar les seves contradiccions així com les seves aportacions i avançar en la recerca de propostes més adients de cara al necessari cultiu de la qualitat humana en la societat de coneixement.

Una invitació a la reflexió sobre les implicacions pràctiques que el curs presenta, dirigida molt especialment a empresaris, coaches i psicòlegs de l’empresa.

 

Queralt Prat, empresària, Màster d’ESADE i d’INSEAD, membre del grup de recerca del CETR.

 

4 i 11 d’abril (2 dilluns), de 19:30 a 21:00 h. 60 €

 

 

 

LECTURES

 

21.

L’ESSÈNCIA DEL RECONEIXEMENT: lectura, comentari i exposició de la doctrina tàntrica de l’alliberament. A càrrec de Pawel Odyniec

 

“L’Essència del Reconeixement” (Pratyabhijñāhdayam) és un tractat de la tradició tàntrica hindú que exposa de forma concisa la doctrina de l’alliberament per mitjà del reconeixement de l’autèntica identitat de l’ésser humà. El text ens introdueix en el significat profund de l’emancipació en vida, entesa des de la perspectiva de la no-dualitat suprema tal i com la presenta el Shivaisme del Kashmir. El diàleg forma part integral del curs.

 

Pawel Odyniec és llicenciat en Filosofia (UAB), Master en Història de les Religions i Master of Arts in Indian Philosophy and Religion (Benares Hindu University, India).

 

17 de gener – 7 de març (8 dilluns), de 19:30 a 21:00 h. 117 €

 

 

22.

Lectura: “HOMBRE Y MUJER DE CONOCIMIENTO” d’Amando Robles

a càrrec de Raúl García

 

De tota l’extensa obra signada per Carlos Castaneda, Amando Robles -en el seu llibre- recull i sistematitza l’ensenyament del mestre yaqui, don Juan Matus, que sap presentar de manera molt pragmàtica, directa i sense creences la realitat des del coneixement silenciós. La lectura comentada de l’obra de Robles ens portarà a reflexionar sobre tota una sèrie de propostes de com practicar l’«intent» d’accés a aquest coneixement.

 

Raúl García, és aparellador i llicenciat en Antropologia.

 

2 – 23 de febrer (4 dimecres), de 19:30 a 21:00 h. 77€

 

 

23.

EL BHAGAVAD GÎTA: UNA PROPOSTA INTEGRAL

a càrrec de José Reche

 

Llibre de capçalera de Gandhi i d’Einstein –entre molts altres-, conegut com “l’evangeli de l’hinduisme”, el Bhagavad Gîta és considerat una de les obres culminants de les tradicions de saviesa de la humanitat. En una primera part el curs situarà aquesta breu i magnífica obra en el seu context (històric, literari, filosòfic i espiritual), i ens introduirà a continuació en el seu contingut: una proposta integral que no perd vigència, que permet entrellaçar els mètodes centrats en l’acció (karma yoga), en la devoció (bhakti yoga) i en el coneixement (jñana yoga).

 

José Reche, antropòleg, especialitzat en la cultura i les religions de l’Índia, professor del Màster d’Història Comparada de les Religions (ICR, St. Fructuós de Tarragona). Realitza tasques de traducció i correcció de llengües i cultures asiàtiques per diverses editorials.

 

2 de març- 13 d’abril (7 dimecres), de 19:30 a 21:00 h. 107 €

 

 

 

 

 

 

 

TERCER TRIMESTRE

 

CURSOS

 

24.

INTRODUCCIÓ AL BUDDHISME: teoria i pràctica

a càrrec de Montse Castellà

 

Presentació del buddhisme, una religió “sense Déu”, en un curs que combinarà la teoria i la pràctica meditativa. Ens aproximarem al Buddha i als seus ensenyaments, així com a l’evolució del buddhisme, a través de la lectura d’alguns textos. Explorarem nocions fonamentals del buddhisme com a context de la meditació i practicarem tècniques senzilles que podrem integrar fàcilment en la nostra vida quotidiana.

 

Montse Castellà Olivé, practicant de buddhisme tibetà. Instructora de meditació. Traductora de textos buddhistes. Presidenta de la Coordinadora Catalana d’Entitats Budistes (CCEB).

 

3 de maig – 7 de juny (6 dimarts), de 19:30 a 21:00 h. 97€

 

 

25.

ZHUANGZI I EL TAOISME

a càrrec d’Antoni Prevosti

 

Una introducció al taoisme de la mà de l’obra de Zhuangzi (Chuang-tse, s.IV a.C.), que ens permetrà abordar la naturalesa del Tao i trets característics del Taoisme com ziran (la naturalitat) o wu-wei (l’acció sense acció). El text que porta el nom d’aquest mestre, juntament amb el Daodejing de Laozi, són el fonament d’aquest corrent de pensament que tant ha marcat la vida i l’espiritualitat xinesa i que avui desperta interès arreu.

 

Antoni Prevosti Monclús, professor titular de Filosofia de la Universitat de Barcelona i sinòleg, ha dirigit el Centre d’Estudis Asiàtics de la UB. De les seves publicacions destaquem: Pensamiento y religión en Asia Oriental (UOC); Analectes de Confuci (Fragmenta).

 

5 de maig – 2 de juny (5 dijous), de 19:30 a 21:00h. 87€

 

 

26.

BODHIDHARMA (buddhisme xinès) I YOGA VÂSISHTHA (vedanta advaita), bases sòlides per a una espiritualitat laica

a càrrec de Montse Cucarull i Marta Granés

 

El budisme xinès juntament amb el vedanta advaita són dues formes d’espiritualitat profunda, seriosa i verificada, sense creences, sense religions, sense déus. Estudiarem aquests dos corrents que coincideixen en ser una oferta actual per a una espiritualitat laica.

 

Montse Cucarull, és llicenciada en Farmàcia i en Ciències Químiques, investigadora del CETR. Marta Granés, és llicenciada en Estudis de l’Àsia Oriental, Màster en Humanitats, i professora de Ioga per l’escola Viniyoga.

 

9 – 30 de maig (4 dilluns), de 19:30 a 21:00h. 77€

 

 

 

LECTURES

 

27.

HADEWIJCH D’ANVERS

a càrrec de Xavier Melloni

 

A Hadewijch d’Anvers l’hem de situar al s. XIII, al cor de la renovació de les formes de la vida espiritual que representen les beguines. Les beguines (begards, els homes) no formaven comunitats de vida conventuals sinó que vivien la seva opció espiritual d’una forma independent, guanyant-se la vida amb treballs manuals, més o menys agrupades en unes quantes cases, en entorns urbans. La seva llibertat inquietava a les autoritats eclesiàstiques, que finalment van condemnar el moviment (Concili de Viena -1312- i Joan XXII -1317). El nom de Hadewijch hauria quedat del tot oblidat de no ser per les seves Visions, Cartes i Poemes, textos tots ells escrits en llengua vernacla i portadors d’una força extraordinària.

 

Xavier Melloni, professor de teologia i ciències de les religions, és antropòleg i teòleg.  Viu i col·labora en el Centre Espiritual «La Cova de Sant Ignasi», a Manresa, on acompanya diverses formes de recerca espiritual. Entre les seves publicacions destaquem: Caminos del Corazón (Sal Terrae); L’U en la multiplicitat (Mediterrània); Escletxes de realitat (Fragmenta; Herder).

 

2 – 30 de maig (5 dilluns), de 19:30 a 21:00 h. 87 €

 

 

28.

JAMI: MÍSTICA I POESIA del darrer gran poeta clàssic persa

 a càrrec de José Bellver

 

‘Abd al-Rahman Jami (1414-1492) va ser el darrer gran poeta clàssic persa, si bé va néixer i va viure tota la seva vida a Afganistan. En ell, conflueixen i ressonen la gran tradició poètica persa d’autors com Ansari, Rumi, Hafez, Iraqi, Sa‘di o Nizami i la mística del gran mestre del Sufisme Ibn ‘Arabi. La seva obra, tant poètica com en prosa, va contribuir a difondre a Àsia Central, Índia i Xina la metafísica d’Ibn ‘Arabi. En aquest curs farem una introducció general a l’obra i el pensament de Jami, amb especial atenció a Destellos de luz (Lawa’ih), una obra que condensa els temes més importants de l’espiritualitat i el pensament d’Ibn ‘Arabi i de la mística persa de l’amor, motiu pel qual ha estat utilitzada com a introducció al Sufisme durant els darrers segles a Àsia Central.

José Bellver, doctor en Filologia àrab per la UB i investigador al Departament de Teologia de Boston College. Professor de l’ISCREB i de la Cátedra Toledo d’e-learning, és també Enginyer Tècnic de Telecomunicacions i Superior d’Electrònica.

 

4 de maig – 8 de juny (6 dimecres), de 19:30 a 21:00 h. 97 €

 

 

 

PRÀCTIQUES DE SILENCI

 

El silenci interior ha estat explorat per mitjà de vies molt diverses. CETR ofereix la possibilitat d’una pràctica guiada en algunes d’elles.

La incorporació a les pràctiques de silenci es manté oberta durant tot el curs. (Aportació mensual: 12 €)

Del 4 d’octubre al 27 de maig, el programa de pràctiques proposa:

 

Silenciament  seguint a  Bodhidharma gran mestre del silenci, pare del buddhisme xinès i japonès 

amb Marta Granés

els dilluns, de 19:30 a 20:30 h.

 

 L’evangeli de Mateu com a mestre de silenciament  

amb Montse Cucarull

els dimarts de 18:15 a 19:15 h.

 

El silenci des de la ment (Jñana Yoga). El silenciament de la ment i del sentir a través de l’ús de la ment   

 amb Marià Corbí

 els dimecres  quinzenalment , de 19:30 a 20:30 h.  

 

La música com a pràctica de silenci 

 amb Marià Corbí

 els dimecres  quinzenalment , de 19:30 a 20:30 h.  

 

Assanes i Pranayama (Hatha Yoga). El silenciament per mitjà de les postures del cos i del control de la respiració

amb Lili Beuter

els dijous, de 18:15 a 19:30 h.

 

Silenciamient a través de l’acció gratuïta (Karma Yoga)

amb Julita Valls

Es tractaria de fer una acció social com a pràctica sistemàtica d’un actuar sense buscar res per a un mateix, això reclama reflexió per tal que no es converteixi en pura filantropia sinó en camí de silenciament. L’horari es concretarà  entre els interessats. Primera trobada: dijous 7 d’octubre, a les 19:00 h.

 

 

PRÀCTIQUES DE SILENCI DE CAP DE SETMANA

 

Un temps intensiu per a la pràctica del silenci, bé en caps de setmana, en plena natura, o bé només dissabte a CETR, per prendre contacte amb la diversitat de propostes de silenci interior que ens han llegat les tradicions.

 

Trobareu el programa i les dates en un fulletó específic (i a www.cetr.net)

 

 

 

 

 

INFORMACIONS COMPLEMENTÀRIES

 

  • Diverses activitats han estat reconegudes com a crèdits de lliure elecció per ESADE i la UAB, i com a activitats de formació permanent per part del Departament d’Educació de la Generalitat de Catalunya (informació detallada a secretaria i al web)

  • Idioma de les activitats: d’acord amb els alumnes i el professorat.

  • Condicions de matriculació: estudiants, jubilats i Amics de CETR, 15% de descompte

  • Butlletí: per estar ben informats de les novetats en el programa, us suggerim que us doneu d’alta al Butlletí digital de periodicitat mensual (a: www.cetr.net).

  • Servei d’orientació: en el moment de l’elecció d’un curs, o en qualsevol altre moment, podeu demanar assessorament per tal de que la tria s’adeqüi als vostres coneixements previs i als vostres interessos personals.

 

Horari de secretaria: de dilluns a divendres de 16 a 20:30 h.

c. Rocafort 234, bxos. 08029-Barcelona (Metro: L5, Entença)

tel. 93 410 77 07 fax. 93 321 04 13

www.cetr.net cetr@cetr.net

 

 

 

PROFESSORAT

 

Pepa Armenté, llicenciada en Belles Arts, i estudis d’art floral japonès a l’escola Sogetsu. Màster en Art-teràpia.

 

Amor Ayala és doctoranda en Filologia Romànica a la Freie Universität de Berlín, on investiga i imparteix seminaris sobre el món sefardita. És també col·laboradora del CSIC.

 

José Bellver, doctor en Filologia àrab per la UB i investigador al Departament de Teologia de Boston College. Professor de l’ISCREB i de la Cátedra Toledo d’e-learning, és també Enginyer Tècnic de Telecomunicacions i Superior d’Electrònica.

 

Lili Beuter, és infermera i professora de Ioga.

 

Bhakti Das, estudiós i cultivador de l’espiritualitat hindú, president de la Divine Life Society a Espanya. Músic, violinista i virtuós en els diversos instruments de la tradició musical índia, la seva biografia musical és molt extensa.

 

Meritxell Blasco Orellana, és doctora en Filologia Semítica, professora de la Universitat de Barcelona; autora de diverses obres i membre del projecte d’investigació Catalonia Hebraica.

 

Montse Castellà Olivé, practicant de buddhisme tibetà. Instructora de meditació. Traductora de textos buddhistes. Presidenta de la Coordinadora Catalana d’Entitats Budistes (CCEB).

 

Marià Corbí, doctor en Filosofia, llicenciat en Teologia. Ha estat professor del Departament de Ciències Socials d’ESADE i de la Fundació Vidal i Barraquer. Entre les seves publicacions destaquem: El camí interior més enllà de les formes religioses (Viena; Bronce); Hacia una espiritualidad laica (Herder); Más allá de los límites (CETR-Bubok).

 

Montse Cucarull, llicenciada en Farmàcia i en Ciències Químiques. Investigadora del CETR.

 

Raúl García, és aparellador i llicenciat en Antropologia.

 

Marta Granés, és llicenciada en Estudis de l’Àsia Oriental, Màster en Humanitats, i professora de Ioga per l’escola Viniyoga. Investigadora de CETR.

 

Teresa Guardans, doctora en Humanitats, llicenciada en Filologia, és autora de: La verdad del silencio (Herder); Les religions, cinc claus (Octaedro), i coautora de La setena direcció (Claret), i Una història de les religions, tal qual (Octaedro).

 

Salvador Juncà, és Enginyer industrial, diplomat en Ciències econòmiques i PDG a l’IESE. Tècnic d’empreses multinacionals i empresari, ha estat professor del Departament de Ciències Socials d’ESADE. Ha publicat: El fet religiós (Eumo).

 

Theodoro Loinaz, investigador a l’Àrea d’Estudis Àrabs i Islàmics de la Universitat de Barcelona, és llicenciat en Biologia (U. País Basc) i en Filologia Àrab (UB).

 

Xavier Melloni, professor de teologia i ciències de les religions, és antropòleg i teòleg.  Viu i col·labora en el Centre Espiritual «La Cova de Sant Ignasi», a Manresa, on acompanya diverses formes de recerca espiritual. Entre les seves publicacions destaquem: Caminos del Corazón (Sal Terrae); L’U en la multiplicitat (Mediterrània); Escletxes de realitat (Fragmenta; Herder).

 

Ferran Mestanza, llicenciat en Estudis Tibetans (INALCO) i Màster en Estudis Asiàtics Superiors (EPHE), és professor de Buddhisme de la Universitat de Salamanca.

 

 

Pawel Odyniec és llicenciat en Filosofia (UAB), Master en Història de les Religions i Master of Arts in Indian Philosophy and Religion (Benares Hindu University, India).

 

Queralt Prat, empresària, Màster d’ESADE i d’INSEAD, membre del grup de recerca del CETR.

 

Antoni Prevosti Monclús, professor titular de Filosofia de la Universitat de Barcelona i sinòleg, ha dirigit el Centre d’Estudis Asiàtics de la UB. De les seves publicacions destaquem: La fisica d’Aristòtil (PPU); Filosofía de la Naturaleza (Scire); Pensamiento y religión en Asia Oriental (UOC); Analectes de Confuci (Fragmenta).

 

José Reche, antropòleg, especialitzat en la cultura i les religions de l’Índia, professor del Màster d’Història Comparada de les Religions (ICR, St. Fructuós de Tarragona). Realitza tasques de traducció i correcció de llengües i cultures asiàtiques per diverses editorials.

 

Pere Rius, llicenciat en Art és pintor i empresari.

 

Elia Romo Terol, llicenciada en Filologia Àrab, realitza el doctorat al Departament de Semítiques de la Universitat de Barcelona. Ha estudiat també a les Universitats de Jordània, Damasc i a l’Institut Bourguiba de Tunis.

 

Francesc Torradeflot, doctor en Teologia, llicenciat en Història de les Religions i llicenciat en Filosofia, és secretari adjunt de l’Associació Unesco per al Diàleg Interreligiós i professor a l’Institut Superior de Ciències Religioses de Tarragona. Ha publicat: Diàleg entre religions: textos fonamentals (Trotta) i Mística i diàleg interreligiós (Fragmenta).

 

Josep Maria Verge, és mestre. Gran amant de la poesia ha dut a terme diverses activitats relacionades amb l’aprenentatge de la lectura poètica

Deixa un comentari

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.