EL LLIBRE DEL TAO: DAO DE JING
Atribuït a Lao Tse, aquest petit llibre té més de 2000 anys i resulta del tot contemporani. On és el seu secret? Val la pena explorar-lo.
Data: dimecres 19 d’octubre, de 19:30h. a 21:00h.
Aportació voluntària.
És la primera sessió del cicle Què en saps de…? de breus presentacions d’obres destacades de la saviesa universal.
Es tracta d’un llibre ben petit que no deixa d’editar-se i reeditar-se (Edaf, Siruela, Alianza, Trotta, Siglo XXI, Olañeta, Sirio, Casa del Libro, etc.)! Sens dubte és l’obra més traduïda de la literatura xinesa i una de les més traduïdes de la literatura universal.
Criden l’atenció tant aquells fragments que no semblen presentar dificultat com els que poden resultar del tot enigmàtics.
Com a petita mostra, per exemple, un fragment del primer dels textos:
Sense nom és el principi de l’univers
i amb nom és la mare de totes les coses.
[…] ser i no-ser tenen el mateix origen
però diferent nom.
La seva identitat és el misteri.
I en aquest misteri es troba la porta a la meravella.
O aquest fragment del text nº 11:
El fang es modelat per a poder fer el recipient,
però és el seu buit el que fa útil el recipient.
S’obren portes i finestres en els murs d’una casa,
i és el buit el que permet habitar-la.
Centrem l’interès en l’ésser
però en el no-ésser es fonamenta la utilitat.
Ens suggereixen alguna cosa? L’obra reuneix un total de 81 textos sota el títol de LLibre (King, o Jing) del Camí (Tao, o Dao) i de la Virtut (Te, o De). També se la coneix com a Laozi (Mestre Lao), en referència al seu autor, Lao Tse (o Lao Zi) el rastre del qual es perd en la llegenda. Va ser escrita vers el segle V-IV a.C. (fa 2.500 anys!!) i podríem dir que és el text essencial del taoisme.
Però, què és el taoisme? Una filosofia? Una religió? Una actitud vital? Per què aquest atractiu del Daodejing? Què ens aporta avui?
La sessió que li dedicarem inaugura el cicle de breus presentacions de grans textos de la saviesa universal, un cicle que hem titulat Què en saps de…?
A cada sessió s’oferiran les claus per a poder-se situar i introduir en el text, i practicarem la lectura pausada d’alguns fragments, per a donar temps a que el text pugui fer camí en nosaltres.
De cada un dels textos que reuneix el Daodejing se’n poden desprendre diversitat d’ensenyaments, intuïcions, interrogants. Procurarem assaborir-ne alguns, com a invitació a continuar –després– amb la lectura.
Oferim un petit dossier amb una introducció i la selecció dels textos que veurem. Per assistir-hi no és imprescindible haver-s’ho mirat abans però, qui ho pugui fer, segur que en traurà profit.
Preu de les sessions d’aquest cicle: aportació voluntària, segons possibilitat i criteri de cadascú. A Cetr desitjaríem que els preus no fossin mai un obstacle.
Teresa Guardans és filòloga i doctora en Humanitats. Ha recorregut els testimonis de l’experiència silenciosa a l’art, a la mística, allà on la veu aparèixer, procurant recollir tot allò que pugui servir per a facilitar viure, avui, l’àmbit del coneixement silenciós. S’apropa a les diferents tradicions de saviesa de la humanitat amb el desig de poder desentranyar el seu llegat, un esforç recollit en publicacions com: Les religions: cinc claus (Octaedro, 2007), La verdad del silencio: por los caminos del asombro (Herder, 2009), Una història de les religions, tal qual (Octaedro, 2011).