5. L’ABC DEL SILENCI. Tres sessions per introduir-se a la pràctica del silenci

a càrrec de Teresa Guardans

Quantes vegades hem desitjat aturar-nos, centrar-nos, pacificar-nos! Però no sabem ni per on començar. El cultiu de l’atenció, el silenci i la meditació, és l’antídot a la dispersió; ens ajuda a viure més conscientment cada moment, cada situació, i a obrir-nos a la realitat.
El curs introdueix les claus del silenci interior i ofereix la possibilitat de practicar alguns recursos essencials (aplicables al nostre dia a dia). Veurem possibilitats en quietud i en moviment, treballant amb els diferents sentits, també amb la paraula i el pensament.
L’exercici personal durant les setmanes del curs permetrà detectar les principals dificultats de cadascú i buscar maneres d’afavorir els hàbits d’atenció i silenci.

17,  24 i 31 d’octubre
3 dimecres, de 19:00 a 20:30 h.
Aportació: 40 €

    Nom *

    e-mail *

    Telèfon

    Tres sessions per introduir-se en la pràctica del silenci i conèixer algunes eines bàsiques.

    El cultiu de l’atenció, el silenci i la meditació, són l’antídot a la dispersió que bloqueja la possibilitat d’interessar-se i sentir la realitat amb totes les capacitats.

    Què aporta la pràctica del silenci?

    En el funcionament habitual tot l’espai mental acostuma a estar ocupat per ocupacions, preocupacions, projeccions, interpretacions…

    • Generades des d’experiències passades (positives i negatives)
    • Relacionades amb expectatives, pors, desigs…: el jo, i les seves necessitats
    • La comprensió (reflectida en el monòleg interior) va sola, al seu aire. ¿Qui porta les regnes de la meva vida, estats d’ànim, opcions, actituds, hàbits…?

    I si baixem el volum de tot això?  Què hi ha aquí? Què/qui sóc? Què veig, què visc, què experimento? Com a primer “efecte secundari”: pacificació, major benestar. Ja només per això, val la pena practicar. Però el que és més important: canvia la percepció de la realitat.

    – Com un recipient amb aigua remoguda, quan s’aquieta, tot es va dipositant; pots veure, entendre…

    – La realitat (l’exterior i la interior, un mateix) deixa d’estar (tan) manipulada pels motlles adquirits, les expectatives, interpretacions… És com si la comprensió s’alliberés d’alguna cosa que l’atrapa limitant-la: els mecanismes de les necessitats del jo que pretenen tenir l’exclusiva.

    – Podem arribar a distingir en nosaltres mateixos: el nivell remogut de les experiències del jo; i un nivell més fondo, més nuclear, més estable. I situar el nostre eix en aquest altre nivell.

     

    Què farem

    A cada sessió s’oferirà una mínima base teòrica per a comprendre les claus de la gestió de l’atenció, i es duran a terme algunes pràctiques: diversitat d’exercicis d’atenció a la respiració, atenció en quietud i en moviment, fent servir l’oïda, la mirada atenta, o la paraula… Un tast d’una gamma àmplia de possibilitats per a que cadascú pugui anar trobant els recursos que li puguin resultar més idonis.

    Es proposaran també alguns moments d’exercici personal durant la setmana, en la vida quotidiana, per tal de poder descobrir així reptes, obstacles i oportunitats. Comentari de dubtes, etc.

    Teresa Guardans és filòloga i doctora en Humanitats. Ha recorregut els testimonis de l’experiència silenciosa a l’art, a la mística, allà on la veu aparèixer, procurant recollir tot allò que pugui servir per a facilitar viure, avui, l’àmbit del coneixement silenciós.

    Algunes de les seves publicacions són: La verdad del silencio: por los caminos del asombro (Herder, 2010), Cristina Kaufmann, a la recerca de l’essencial (Cristianisme i Justícia, 2012) Les religions: cinc claus (Octaedro, 2007), El saber marginat (Edicions 62, 1997).